Afvallen en sporten: dit moet je weten!

2022 is in zicht. Dat betekent dat veel mensen weer met goede voornemens starten. Vaak staat afvallen hoog op het prioriteitenlijstje. Doorgaans komt daar ook sporten bij kijken. Want die twee gaan hand in hand, nietwaar? Toch hoeft dat zeker niet altijd te zijn. Je kunt zeker afvallen zonder te sporten en ook sporten zonder af te vallen. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe het nu eigenlijk zit én wat je kunt verwachten als je gaat sporten. Intensief sporten geeft namelijk geen garantie om af te vallen. Dit is wat je moet weten!

Minder gemakkelijk dan het lijkt

 Je kent het wel. Je hebt vol energie en motivatie een inschrijving voltooid bij jouw sportschool in Hasselt en gaat direct aan de slag. Zo hard zelfs dat je bijna iedere dag in de sportschool te vinden bent en werkelijk alles geeft. Als je dit doet, weet je enkele dingen vrijwel zeker.

Allereerst zal je enorm veel spierpijn krijgen. Je hebt dit immers niet opgebouwd. Je kunt niet van helemaal niets naar ineens heel veel beweging per dag gaan. Je spieren hebben tijd nodig om hier aan te kunnen wennen. Door de pijn raak je gedemotiveerd en misschien zelfs zo uitgeput dat je al snel stopt met hetgeen waar je zo goed mee was begonnen.

Het gevolg? Na enkele weken gooi je de handdoek al in de ring en ben je terug bij af. Zonde! Sporten kan namelijk zeker een belangrijke rol spelen in jouw afvalproces. Hoewel dit zeker niet het belangrijkste onderdeel hoeft te zijn. Balans is het sleutelwoord.

Minder calorieën eten dan je verbrandt

Minder calorieën eten dan je verbrandt. Zo makkelijk is het eigenlijk. Op die manier kun je relatief eenvoudig afvallen. Hierbij is het dus belangrijk dat je weet wat je eet, maar ook dat je weet wat je precies per dag aan het verbranden bent. En vergis je niet, het duurt echt heel lang als je 1000 calorieën wilt verbranden door enkel te sporten. Die lekkere reep chocolade of die grote bak Ben & Jerry’s heb je er dus niet zo snel afgetraind.

Gelukkig betekent dit niet dat je nooit meer iets lekkers mag. Zolang het maar in balans blijft met hetgeen wat je dagelijks verbrandt. Groot voordeel van sporten is dat je hiermee niet alleen calorieën zult verbranden, maar dat je stofwisseling ook nog eens zal verbeteren. Hierdoor verbrand je ook in rust meer calorieën.

En ja, zelfs als je de hele dag niets doet zal je calorieën verbranden. Je lichaam heeft energie nodig om je organen te laten werken, om je warm te houden en om je te kunnen laten bewegen. Ook in rust zal je dus altijd energie verbranden. Mooi meegenomen!

Meer trek door het sporten

Iets waar je ook rekening mee moet houden is dat je door te sporten vaak ook meer trek krijgt. In de eerste plaats omdat je veel energie verbruikt en je lichaam naar manieren zoekt om deze tekorten weer te herstellen. Daarnaast zien we ook een psychologische factor. Wanneer je weet dat je heel goed getraind hebt, dan is het heel gemakkelijk om toch die zak chips meester te maken aan het einde van de dag. Je hebt het immers ‘verdiend’. Voordat je het weet heb je net zoveel calorieën gegeten als dat je verbrandt hebt en werkt dit juist averechts.

Wees je er daarom van bewust dat je over een goed voedingsschema beschikt als je wilt afvallen. Op die manier kom je niets tekort, heb je minder trek en zal je dus ook minder gaan snoepen.

Geef een reactie