Fitnessboutique
Workout wordt Fitnessboutique!
Surf naar www.fitnessboutique.be en maak kennis met ons uitgebreid gamma.
Gebruik de code WORKOUT en ontvang 10% korting op alle aankopen.
Aanbod geldig tot en met 31 Maart.

Nederlandstalige versie beschikbaar vanaf 9 April.

Fitnessboutique je partner in sportvoeding,fitnessmateriaal en sportkledij!Workout devient Fitnessboutique !
Surfez vers www.fitnessboutique.be et dévouvrez notre offre.
Utlisez le code WORKOUT et recevez 10% de réduction sur vos achats. Offre valable jusqu’au 31 Mars.

Fitnessboutique, votre partenaire en nutrition, appareils et vêtements de sport!
 

Interview met Cedric Nolf, meerkamper en meervoudig Belgisch kampioen

Maurice Snijders

1 Kun je even kort vertellen wie je bent en wat je doet?

Ik ben Cedric Nolf en sinds jaar en dag bezeten door sporttraining en het optimaliseren van resultaten. Zelf ben ik nog steeds actief topsporter (tot 2013 in de tienkamp en daarna in het verspringen). Verder ben ik sinds enkele jaren ook coach aan de topsportschool Gent (meerkamp) waar ik beloftevolle jongeren naar de top help. Ik ben ook buiten de atletiek actief als coach. Zo help ik de Buffalo’s bij sprinttechniek en explosiviteitstraining.

Interview Cedric Nolf


2 Wilde je altijd al een meerkamper worden, of heb je eerst andere sporten geprobeerd?

Zoals veel sporters heb ik eerst een aantal andere sporten uitgetest. Zo heb ik ook aan zwemmen, karate en tennis gedaan. Meestal combineerde ik deze sporten met atletiek. Na enkele jaren besloot ik mij alleen te richten op atletiek en de verschillende proeven uit te testen. Uiteindelijk bleek dat ik in de meeste proeven wel mijn mannetje kon staan en zo rolde ik eerder toevallig in de meerkamp.


3 Wat is je favoriete onderdeel van de meerkamp?

Ik heb altijd een voorliefde gehad voor ver-, polsstokspringen en speerwerpen. Dit zijn disciplines waar ik goed op scoorde en waar ik een bepaalde aanleg voor heb. Als je goed presteert dan is de beleving van dit onderdeel ook heel positief, waardoor je er graag op traint en er nog beter in wordt. Een vicieuze cirkel!

4 Is er een onderdeel dat je liever zou overslaan?

De tienkamp is een complete discipline op zich en elke proef test een ander facet van de fysieke capaciteiten. Als ik toch een keuze moet maken dan kies ik voor de 400m en 1500m. Dit zou een standaardkeuze zijn bij de meeste meerkampers. De 1500m is de enige uithoudingsproef en die staat haaks op de lichaamsbouw en getraindheid van de tienkamper. Zo is 4 rondjes op de atletiekpiste aan 18 à 19 km/u niet de leukste opdracht na 2 dagen gevuld met explosieve en mentale inspanningen.

interview Cedric Nolf


5 Zijn er buiten de meerkamp nog andere sporten die je leuk vindt en/of beoefent?

Er zijn talloze sporten die ik leuk vind, maar geen enkele boeit mij zoveel als atletiek. Het is de essentie van sport. Iedereen krijgt zijn eigen baan of moment om het waar te maken. Het is een kunst om het maximale uit het lichaam te kunnen halen. Zo moet de fysieke paraatheid (snelheid, kracht, lenigheid en techniek) in balans zijn met de mindset. Dit kan je alleen bereiken door een goed uitgewerkte planning. Op dat vlak lijkt atletiek wel op formule 1, de constante zoektocht naar de beste samenstelling van verschillende elementen.


6 Was je van jongs af aan al van plan om topsporter te worden?

Dit was niet vooraf ingepland, maar het heeft er altijd wel ingezeten. Het was pas rond mijn 16e dat ik meer tijd begon te investeren in mijn trainingen en alles gestructureerder werd.


7 Hoe vaak train je per week? Hoe ziet je schema er ongeveer uit?

Dit varieert van periode tot periode. In een voorbereidingsperiode train ik gemiddeld 6x per week, maar tijdens zware trainingsperiodes kan dit 8x worden. Tijdens het zwaartepunt van de competitieperiode kan dit zelfs terugvallen naar 2x per week, om zo fris mogelijk te zijn op de wedstrijd zelf.

Meestal deel ik mijn voorbereiding op in 3 delen. Elk deel bestaat uit 4 weken, waaronder ik 3 weken train en 1 herstelweek neem. Mijn voorbereiding duurt dus ongeveer 12 weken. Daarna ben ik klaar om 4 tot 6 weken aan competitie te doen.


8 Leg je de nadruk op krachtsport of op cardio? En wat doe je het liefst?

De nadruk ligt vooral op snelheid, wat een specifiek onderdeel is van kracht. Het verspringen vraagt een zo snel mogelijke aanloop met op het einde een enorm krachtige afstoot (op 1 been). Zo is mijn training er op gericht om een zo groot mogelijke kracht te ontwikkelen in een zo kort mogelijke tijd. Om dit even te illustreren met cijfers duurt een gemiddelde afstoot ongeveer 0,13 seconden, waarin piekkrachten kunnen gemeten worden tot 7x eigen lichaamsgewicht!

Snelheid van krachtlevering is dus prestatiebepalend. Het is daarom belangrijk om in te zien dat het niet nuttig is om alleen maar veel rauw gewicht te kunnen verzetten tijdens de krachttraining. Zo komen naast ‘de basics’ (squats met een variërende diepte, deadlifts,...) vaak ook de Olympische lifts (power clean, power snatch,...) op het schema. Veel atleten worden ‘verliefd’ op de krachttraining en streven doelloos naar betere ‘stats’ met de gewichten. De transfer naar prestaties op de piste is in dat geval meestal niet 1 op 1. Heel belangrijk is om een juist volume aan sprint- en eventueel plyometrietraining te doen!

Interview Cedric Nolf


9 Heb je nog wel eens spierpijn?

Zeer zeker, vooral tijdens de eerste trainingsweken. De grootste reden van de spierpijn is omwille van de excentrische aard (= verlengen van de spier onder grote weerstand) van de oefeningen. Dit zorgt voor een behoorlijke hoeveelheid spierschade en spierpijn bij gevolg.

 

10 Hoe ziet je dieet eruit? Volg je het heel strikt? Tel je de calorieën?

De striktheid van mijn dieet neemt toe naarmate de competities naderen. Dit om een zo laag mogelijk vetpercentage te hebben. Elke kilogram niet-functionele massa is alleen maar extra ballast tijdens de zweeffase van het verspringen. Ik tel geen calorieën, maar ik weet wel ongeveer hoeveel ik inneem. Vroeger was ik strikter, maar het vraagt veel extra energie om heel clean te eten.

Ondertussen heb ik geleerd dat het beter is om bewuste en gezonde eetgewoontes te hebben waarbij er ruimte is om eens te eten waar je zin in hebt. Waar ik wel een steeds radicalere houding in neem is mijn standpunt bij toegevoegde suikers. Veel mensen beseffen welke invloed dit op onze gezondheid heeft.


11 Hoe vaak zondig je wat je dieet betreft?

Ik hou de zondes niet bij, maar ik denk dat ik elke week wel eens iets eet die als ‘zonde’ aanzien kan worden. Het belangrijkste is dat het met mate is en dat je weet wat kan en niet kan.

Interview Cedric Nolf


12 Gebruik je supplementen? Zo ja, welke? Heb je weleens iets geprobeerd waar je later weer mee bent gestopt?

Op vlak van supplementen ben ik vrij klassiek. Vanuit mijn opleiding Master LO kreeg ik de basis mee op vlak van voedingssupplementen. Ik probeer mij dan ook vooral te concentreren op substanties die voldoende wetenschappelijke steun krijgen én die helemaal clean zijn. Tijdens mijn training neem ik vaak de intraworkout ‘ProExtend’ van Syntech, om mijn energieniveau op peil te houden en te anticiperen op herstel. Toen ik meerkamp deed was de ‘SynTsize Recovery’ (cassis) dé classic na mijn trainingen. Maar aangezien ik heel gemakkelijk spiermassa aanzet, ben ik overgestapt naar de BCAA+Glutamine stack. In vergelijking met mijn tienkampperiode heb ik nu een 5-tal kilogrammen minder spiermassa (bij eenzelfde vetpercentage van 8%), maar haal ik dezelfde cijfers in de krachtzaal.

Elke ochtend neem ik standaard ook Omega-3, vanwege talloze positieve gezondheidsredenen. Ook vitamine-D neem ik preventief aangezien ik daar meestal een tekort van heb als ik een bloedanalyse laat doen.

Verder heb ik zeker een hele reeks aan supplementen geprobeerd die ik later schrapte vanwege te hoge gewichtstoename, door andere behoeften of door het te complex worden van mijn supplementenschema. Zo heb ik ook ervaring met o.a.: cafeïne, creatine, beta-alanine, natrium-bicarbonaat, L-theanine, L-carnitine,...


13 Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?

De voorbereiding gebeurt reeds 3 maand voordien, door goed te trainen en mij goed te verzorgen. De dag voor de wedstrijd doe ik altijd een ‘shake out’ vlak voor het ontbijt. Dan doe ik een korte versie van mijn wedstrijdopwarming om de spiertonus te checken en mijn lichaam te activeren. Vlak voor en tijdens de competitie heb ik mijn routines om zo scherp mogelijk te blijven tijdens stressvolle situaties. Deze heb ik uitgewerkt onder leiding van een sportpsychologe.


14 Hoe voelt het om Belgisch kampioen te worden?

Ik heb het geluk om reeds meerdere keren Belgisch kampioen te worden in verschillende categorieën en op meerdere disciplines. Het is natuurlijk heel leuk om de nummer 1 te zijn. Maar nog leuker is het wanneer je dit kan doen met een heel goede prestatie. Daar hecht ik meer belang aan dan enkel en alleen maar de ranking.

Ik denk dat deze mindset er ook voor gezorgd heeft dat ik elk jaar ben kunnen blijven evolueren. Het verspringen in België heeft een sterk niveau in de breedte. Dit zorgt ervoor dat je altijd op uw beste moet presteren. Als je dit doet, dan blijf je aan de top. Die voldoening is enorm groot als je dat meerdere keren lukt. Dat verzacht de pijn van de vele uren aan training en opofferingen.


15 Wat doe je meestal nadat je een topprestatie hebt geleverd? Hoe zorg je voor de nodige ontspanning?

Meestal geniet ik van de prestatie onder familie of met mijn vriendin. Dan gaan we iets eten of drinken om te vieren. Maar vaak begin ik vrij snel na de wedstrijd al videobeelden te bekijken om te zien wat ik beter zou kunnen doen of waar de werkpunten liggen.

Interview Cedric Nolf


16 Heb je op korte termijn nog grootse plannen wat betreft wedstrijden/kampioenschappen?

Mijn grootste doel dit jaar is om mijn persoonlijk record scherper te stellen. Verder wil ik vooral groeien als atleet en coach en genieten van de trainingen en wedstrijden!


17 Hoe zie je je toekomst op de wat langere termijn?

Mijn professionele activiteiten beginnen een groter en groter aandeel op te vragen van mijn tijd. Het vraagt een goeie planning om alles rond te krijgen. Ik droom om volgend jaar te schitteren op het EK en de 8m-grens te doorbreken. Ook droom ik ervan om te kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen. Of ik die kans krijg zal afhangen van de professionele ontwikkelingen. Een atleet opleiden naar Olympisch niveau lijkt mij ook wel een leuke challenge!


18 Heb je buiten de sport nog andere hobby’s/toekomstplannen?

Ik ben bezig met digitale fotografie waar ik veel plezier aan beleef. Helaas heb ik niet altijd de tijd die ik wil om daarmee bezig te zijn. Verder probeer ik zoveel mogelijk te genieten samen met vrienden en familie!


19 Wat is wat jou betreft de gouden tip voor jongeren die net zo ambitieus zijn als jij?

Ik kan mij wel vinden in de uitspraak: “hold the vision, trust the process”. Maar misschien nog belangrijker is om het fun-aspect nooit te verwaarlozen. Als topsporter train je niet voor het plezier, maar met plezier!

Vorige artikel
Volgende artikel