Interview met powerlifter Jeroen van Heesvelde

Maurice Snijders

1 Wie is Jeroen van Heesvelde?

Ik ben Jeroen van Heesvelde, 27 jaar en gek van alles wat met powerlifting te maken heeft. Ik ben actief als atleet in het nationale team, internationaal categorie II scheidsrechter, één van de wedstrijdcoaches voor het nationaal team, organisator van meerdere grote wedstrijden in België en zetel tevens in de raad van bestuur van de nationale federatie. Daarbuiten begeleid ik ook enkele atleten persoonlijk. Dit alles naast een voltijdse job bij Barry-Callebaut in Wieze. Kortom, ik neem nogal veel hooi op m'n vork, maar het is mijn passie ...

 

2 Hoe ben je begonnen met powerlifting?

Ik ben pas op redelijk late leeftijd in contact gekomen met personen die powerlifting als wedstrijdsport deden, daarvoor kende ik het eigenlijk niet en deed ik gewoon aan krachttraining, vrij fanatiek weliswaar, maar niet meteen met de ambitie om wedstrijden te doen. Ik wist ook niet hoe eraan te beginnen, maar begon later via internetfora meer en meer te lezen over wedstrijden en ben zo in contact gekomen met mede-powerlifters.

 

3 Hoe lang powerlift je op wedstrijdniveau?

Ik heb in 2011 mijn eerste keer deelgenomen aan een wedstrijd in België en was toen wel meteen gebeten door de ‘iron-bug’. De sfeer op een powerlifting wedstrijd is heel intens en anderzijds heel amicaal; je wordt meteen opgenomen in de ‘gemeenschap’ en iedereen is heel behulpzaam voor personen van eender welk niveau. In 2013 mocht ik voor het eerst deelnemen aan een internationaal kampioenschap (Europees kampioenschap voor junioren, waar ik 12e werd) en sindsdien heb ik jaarlijks een drietal internationale wedstrijden mogen doen.

 

4 Wordt powerlifting in België erkend als topsport?

Helaas bestaan er in België geen professionele powerlifting atleten of topsporters ondanks dat onze federatie (VGPF, Vlaamse Gewichthef- en Powerlifting Federatie) wel IOC erkend is en op het World Games-programma staat. Er is dus eigenlijk geen enkele financiële steun en alle deelnames en reiskosten bekostigen wij nog steeds zelf. De enige overheidsinstantie die ons als topsporters ziet is het Vlaams anti-doping agentschap, waarvoor alle Vlamingen die internationaal deelnemen de bekende ‘whereabouts’ moeten ingeven en regelmatig thuis of op training een controle-arts mogen ontvangen. Ik ben helemaal voor strenge controles aangezien het mijn internationale rankings wellicht een stuk zou verbeteren, maar het zou fijn zijn als de financiële steun voor de federatie en zijn atleten in verhouding stond met de opofferingen die we ervoor maken.

 

Powerlifting: Interview met powerlifter Jeroen van Heesvelde

5 Deed je ooit andere sporten?

In het middelbaar onderwijs zat ik op een school waar sport behoorlijk belangrijk was en er onder de middagpauze steeds allerlei ‘klassencompetities’ waren. Daar heb ik ondervonden dat ik behoorlijk snel was en dus begon ik op die leeftijd met atletiek. Mijn favoriete onderdeel was de 400m en daar liep ik op nationaal niveau behoorlijke resultaten, maar was ik nog ver van een internationale deelname (om het met mijn huidige sport te vergelijken). Eens we wat ouder werden mochten we naast onze sprinttraingen ook krachttraining doen en na een tijdje begon ik dat leuker te vinden.

 

6 Hoe ziet je warming-up er uit?

Een warming-up bestaat voor mij gebruikelijk uit kort (5-10 minuten) dynamisch stretchen en dan de gewichten geleidelijk aan opbouwen tot het gewicht waarmee de werksets die dag gedaan worden. Het aantal opwarmsets en reps ligt bij een training meestal een stuk hoger dan in een wedstrijd. Enerzijds omdat er in een wedstrijd veel minder tijd is, na de officiële weging is er slechts twee uur voordat het eerste onderdeel (squat) van start gaat. Tussen de andere onderdelen zit er slechts 20 minuten pauze die we kunnen gebruiken voor opwarming. Anderzijds is de opwarming in een wedstrijd eerder een ‘technische’ opwarming waarin je je lichaam voorbereid op maximale beurten, dan dat het een deel van je trainingsvolume is.

 

7 Is cooling-down en spieren rekken belangrijk?

De meerderheid van de powerlifters zal nooit een typische cooling-down doen. Wat wel regelmatig gebeurt, is dat er tussen de echte powerlifting trainingen extreem lichte trainingsdagen voorkomen, om de spieren te doorbloeden en het herstel te bevorderen. Persoonlijk vind ik het rekken van de spieren zeker belangrijk, aangezien het je techniek en positie bij bepaalde oefeningen zeker zal verbeteren. Te lenig zijn is echter ook niet ideaal, aangezien je bijvoorbeeld bij de squat zeker wat voordeel haalt uit de spierspanning in het onderste deel van de beweging, wat de ‘stretch-reflex’ geeft. Het komt echter zelden voor dat iemand echt te mobiel is voor powerlifting , daarom raad ik het wel aan. Zelf doe ik om die reden wel nooit statische stretches voor de training, die doe ik eerder ’s avonds thuis om tot rust te komen. Voor het trainen rek ik wel even dynamisch.

 

8 Wat is je favoriete onderdeel van het powerlifting?

Mijn favoriete onderdeel is de squat, ondanks dat het op internationaal niveau mijn zwakste onderdeel is. Het is voor mij zowel technisch als qua progressie het meest uitdagende onderdeel. Er kan ook niks op tegen de kick van een zware halter op de schouders te hebben!

 

Powerlifting: Interview met powerlifter Jeroen van Heesvelde

9 Wat zijn je persoonlijke records?

Eerst wil ik even proberen uit te leggen dat wij twee verschillende soorten wedstrijden hebben, namelijk: Classic (zonder ondersteundende kledij) en Equipped (met ondersteunende kledij). Om een simpele uitleg te geven durf ik het soms te vergelijken met lopen en fietsen; beide doe je met de benen, maar door die fiets ga je sneller vooruit. Door die speciale kledij kan je mits vele trainingsuren om je techniek in die kledij te perfectioneren meer kilo’s tillen.

Mijn persoonlijke records op wedstrijd zijn:

  • Squat: 347,5 kg Equipped en 280,5 kg Classic
  • Benchpress: 260 kg Equipped en 205 kg Classic
  • Deadlift: 325 kg Equipped en 300 kg Classic

Al deze PR’s, behalve de Classic deadlift, zijn tevens ook nationale records in mijn gewichtsklasse (<105kg klasse). Mijn beste prestaties op wedstrijd zijn 9e plaats op het WK, 6e plaats op het EK, tweevoudig winnaar van het West-Europees landentoernooi en meermaals Belgisch kampioen in mijn gewichtsklasse.

 

10 Hoe ziet je schema er ongeveer uit?

Ik train gebruikelijk 4-6 keer per week en een training duurt meestal 2-2,5 uur. Mijn schema bestaat telkens uit de wedstrijdonderdelen of varianten van de wedstrijdonderdelen die bepaalde zwakke punten in de beweging of techniek verbeteren. We doen steeds met de werkgewichten een hoog aantal sets (3-8) van relatief lage herhalingen (1-5). Hoe verder buiten het wedstrijdseizoen, hoe hoger de herhalingen. Regelmatig zijn er ook extreem lichte trainingen om het herstel te bevorderen, die zijn dan eerder op fitnesstoestellen die de ondersteunende spiergroepen trainen.

 

11 Doe je ook aan cardio- en/of intervaltraining?

Ik doe persoonlijk niet aan cardio- of intervaltraining, aangezien het het herstel van maximale krachttraining in de weg zou staan. Ik zou cardio enkel gebruiken in een extreem noodgeval mocht ik mijn gewichtsklasse voor een wedstrijd niet zomaar kunnen behalen, maar in mijn geval is dat nog nooit voorgekomen.

 

12 Wat doe je om blessures te voorkomen/verminderen?

Ik gebruik regelmatig een ‘rumbleroller’ en een lacrossebal om stijve spieren wat aan te pakken, af en toe ga ik bij een osteopaat om de gewrichten los te maken. Het belangrijkste om blessures te voorkomen is heffen met een correcte techniek en overbelasting voorkomen. Dat laatste kan je doen door voldoende rust in te passen en af en toe lichte trainingen te doen. Voor het ontwikkelen van een correcte techniek is het belangrijk streng te zijn voor jezelf, een eerlijke trainingspartner te hebben of regelmatig langs te gaan op een powerliftingclub, zoals de onze: Human nature Sports in Lebbeke.

 

Powerlifting: Interview met powerlifter Jeroen van Heesvelde

13 Hoe ziet je dieet eruit?

Ik ben van opleiding diëtist maar tel mijn eigen calorieën of macronutriënten niet meer. Ikk heb dit wel nog gedaan maar ik heb ondertussen een behoorlijk goed idee van wat mijn lichaam nodig heeft om optimaal te presteren en mijn gewicht binnen het bereik van mijn gewichtsklasse te houden. Voeding is nooit een probleem geweest en ik eet dus over het algemeen erg gezond. Voor een wedstrijd moet er bij mij hooguit 2-3kg af om door de officiële weging te komen maar dat is vrij makkelijk haalbaar. Het is een slechte veralgemening dat krachtsporters zomaar kunnen eten wat ze willen en dik zouden zijn. Aangezien het een sport met gewichtsklassen is, zie je in sommige gewichtsklassen deelnemers die de spiermassa en het vetpercentage van een wedstrijdbodybuilder hebben.

 

14 Hoe vaak eet je een cheatmeal?

Meestal ga ik in het weekend ééns per week bij mijn ouders eten of met hen op restaurant en dan is het meestal typische Vlaamse kost, wat ik zeker niet laat staan.

 

15 Gebruik je supplementen?

Ik gebruik standaard supplementen zoals whey-eiwitpoeder (Aesthetic Whey), creatine (Crea-Tona Double Buffered Creatine) en multivitamines. Daarnaast ook nog omega-3, glucosamine, vitamine-D en extra Ca-Mg. In bepaalde trainingsperiodes gebruik ik ook een Kh/elektrolyten/BCAA mix tijdens trainingen in plaats van gewoon water te drinken. Ik heb tijdens trainingsperiodes met hoger volume nog beta-Alanine en HMB geprobeerd, maar daar merkte ik weinig van.

 

16 Wat doe je in je vrije tijd?

Naast mijn eigen trainingen ben ik natuurlijk nog actief in vele andere aspecten van het powerliften dus er gaat heel veel vrije tijd naartoe. Daarbuiten spendeer ik de meeste tijd met mijn vriendin en familie, ik pik graag eens een film of een concert mee en geniet vooral van eens een weekendje citytrippen met de vriendin. Het voordeel van internationaal deelnemen aan powerlifting is dat je in elke stad wel iemand kent vanop wedstrijden en zo dan ook eens een leuke training samen kan doen.

 

17 Welke wedstrijden ga je nog doen?

Mijn eerstvolgende grote wedstrijd zal het EK Classic Benchpress worden, het is wat spannend aangezien het voor mij een internationaal debuut zal zijn in de Classic Benchpress. Tot nu toe deed ik op internationaal vlak enkel Equipped wedstrijden mee op alledrie de onderdelen. Omdat mijn Classic Benchpress in Belgische wedstrijden de afgelopen jaren het best blijft vooruitgaan, ga ik nu hierin ook voor mijn kans. Die wedstrijd gaat half augustus in het hoge Noorden van Finland plaatsvinden. Mijn voornaamste doel op die wedstrijd is het halen van een 2x lichaamsgewicht Benchpress (210 kg in mijn geval) maar ik ga wellicht ook een gooi doen naar een medailleplaats. Al is het deelnemersveld pas over een maand bekend, schat ik dat de medailles tussen de 215 en 220 kg zullen uitgedeeld worden in mijn klasse, mits 3 maanden hard en perfect trainen, ligt dat misschien binnen de mogelijkheden …

 

Powerlifting: Interview met powerlifter Jeroen van Heesvelde

18 Heb je een doel voor ogen?

Qua cijfers zijn er enkele mijlpalen die elke powerlifter natuurlijk wil halen. Ik ben al heel tevreden dat ik de 200 kg Bench en 300 kg Deadlift classic heb kunnen halen. Zoals net gezegd is de 2x lichaamsgewicht Classic Benchpress nu de eerstvolgende mijlpaal. Verder ben ik er ook van overtuigd dat ik ooit 350kg zal kunnen deadliften, maar dat is wel op de heel lange termijn. Ook het halen van een 1000 kg Equipped totaal (som van de drie onderdelen) staat hoog op het verlanglijstje en is in mijn gewichtsklasse het niveau van de medailles op EK en WK.

 

19 Wat wil je op langere termijn?

In de sport wil ik vooral blijven progressie maken en blijven internationale wedstrijden meedoen, aangezien de internationale competities in ‘Classic’ ook groter en groter worden wil ik daar ook meer en meer in gaan meedoen, zonder het ‘Equipped’ zo te laten, aangezien het toch een extra technische uitdaging is en een extra adrenalinerush geeft. Normaal gesproken probeer ik over enkele jaren ook eens om de overstap te maken naar de zwaardere gewichtsklasse (<120 kg).

 

20 Heb je een gouden tip voor beginners?

De belangrijkste voorwaarde tot progressie in powerlifting is blessurevrij blijven. Als je blessurevrij bent, maak je bijna hoe dan ook progressie op je onderdelen. Zoek dus mensen op in je regio die ervaring hebben, zodat zij kritisch naar je techniek kunnen kijken.

Een ander advies is om niet te aarzelen om eens een wedstrijd mee te doen, ongeacht wat je huidig niveau is. Het heeft geen zin om te wachten tot je jezelf sterk genoeg acht, want dat vind je als powerlifting nooit van jezelf! Op de facebookpagina van de federatie (VGPF Vlaamse Gewichthef & Powerlifting Federatie) kan je aan alle info over wedstrijden raken.

Vorige artikel
Volgende artikel
Add to Cart Sold Out Compare at Unavailable Your cart is currently empty.

Niet beschikbaar

Uitverkocht